Villa 22º

Water vormt het verbindende element in Villa 22º. Niet alleen in het bouwproces speelde water een bindende rol bij het storten van beton, het heeft ook een beeldbepalende functie in de beleving van de villa. Een villa waarin een strak geometrisch lijnenspel, met een hoofdrol voor beton, glas en hout, een symbiose vormt met de gewaarwording van het kabbelende water in het aanwezige zwembad. Deze alliantie tussen de harde onverzettelijkheid van het beton, de warme uitstraling van het toegepaste Ipe-hout en het aanwezige water verschaft Villa 22º een aangenaam huiselijke atmosfeer.
De villa ligt ingebed in een heuvel in het pastorale landschap van de groene, lommerrijke uiterwaarden van de Maas. Het langwerpige ontwerp nodigt uit, biedt geborgenheid en voorziet in een unieke woonervaring met een afwisseling van geslotenheid en transparantie.
In Villa 22º blijkt niets standaard. Veel is op maat gemaakt. De naam Villa 22º is ingegeven door de specifieke ligging van het bouwwerk in een helling van 22 graden. Per toeval heeft de villa ook huisnummer 22 gekregen.

Tijdens de bouwwerkzaamheden van de villa is het beton in-het-werk-gestort. Alle leidingen en installaties zijn in deze betonnen schillen aangebracht. De potentie van beton als constructiemateriaal en als de fiere hoofddrager van de architectonische identiteit van het bouwwerk is tot het uiterste doorgevoerd. De ver uitkragende balkons zijn illustratief voor de spankracht die met beton kan worden bereikt.

Van buiten oogt de pronte villa als een geïntegreerd onderdeel van de heuvel waarin ze is ontworpen. Wie de villa betreedt, merkt dat de omgeving nooit ver weg is. De omliggende natuur wordt door de ramen als het ware naar binnen geprojecteerd. Binnen en toch in het groen.
Vanuit de woonkamer is het zwembad, dat gesitueerd is op de tweede verdieping, als een soort aquarium zichtbaar. Door de voortdurende speling van het reflecterende licht dat van buiten naar binnen valt lijkt het een levend schilderij, een tableau vivant dat steeds verandert of dat door toevoeging van kunstlicht een exotische zweem aan de binnenhuiservaring toevoegt. De binnenruimte is ruim van opzet en biedt steeds weer verrassende doorkijkmogelijkheden naar buiten of naar de geometrische details van de architectuur zelf.
De routing kent een logische opzet. Ook het van een ruimte naar de andere gaan gaat gepaard met visuele gebeurtenissen die allerminst schreeuwen om aandacht, maar er wel zijn voor wie het ziet. Uiteraard verbinden trappen etages, maar het zijn vanuit een afstand bekeken ook objecten met visuele zeggingskracht.
De villa kenmerkt zich door een meditatief karakter waarbij men de blik zowel naar binnen- naar de eigen constructie- als naar buiten- naar het omzoomde natuurschoon kan richten. In de slaapkamers toont het beton zich welhaast zijdezacht. Niet alleen de constructieve potentie van beton is ten volste benut ook de esthetische zeggingskracht van het materiaal treedt subtiel aan de oppervlakte.
In de kelder bevindt zich een parkeergarage die ruimte biedt aan een achttal auto’s. Ook is er een houten wijnkelder gesitueerd die aan de architectonische ervaring ook het zintuiglijk genot van de reuk toevoegt.

Het realiseren van Villa 22º was beslist geen alledaagse bezigheid. De bouwperiode heeft anderhalf jaar in beslag genomen waarbij ook het maatwerk van onder andere keuken en badkamers gespecialiseerd vakwerk vereiste. Niets is wat het lijkt in Villa 22º. De gevoelsuitdrukking van de architectuur krijgt door het samenvloeien van strakke geometrie en warme en fluïde elementen alle ruimte.
Zoals bekend wordt beton hard door de toevoeging van water. Water geeft kracht en verleent aan dit ontwerp zijn eigenzinnige karakter. Het wat water draagt de identiteit het ontwerp. Niet enkel binnen deze architectuur vervult het water een hoofdrol, maar ook en vooral voor het leven. Een villa dus voor het leven waarin woongenot een essentiële rol speelt.